lördag 1 november 2014

Empati

Vet du vem du möter på gatan.
Som du tänker egna tankar om för att personen verkar vara på ett visst sätt. Jag har gjort det, jag har dömt personer för hur dom det ut, rör sig & pratar.
Självfallet är alla idioter som inte kan bete sig som en annan, som inte kan hålla upp en dörr eller bemöta dig trevligt om du frågar något. Självfallet är alla som inte är någorlunda normala någon man vill lära känna. 

För aldrig slår tanken dig vem den personen egentligen är. Bakom den bistra uppsynen, eller under den märkliga jackan som inte alls passar med byxorna. Servitrisen som knappt orkar hälsa när du vill beställa. Vem är hon. Vad händer i hennes värld & hur mår hon. Orkar hon bara inte hålla upp sin mask idag. Fallerar allt hon försöker hålla uppe, just denna kväll.

Han du går bakom kanske faktiskt är så tankspridd av sorg att han inte ens reflekterar att du vill ta emot dörren efter honom. 

Det är en ynnest att få vara lycklig, glad och orka vara trevlig. Men man ska inte ta för givet att alla kan det. Bakom varje ansikte lever en person du aldrig får veta något om. Det gömmer sig djupa hemligheter, tunga ryggsäckar och höga berg som ska bestigas. 
Men man kan inte gömma sig hemma varje dag när solen fortsätter gå upp och räkningarna fortsätter att komma. 
Man måste ut, tjäna sin inkomst och betala för sig. Men innan vi dömmer, tänk längre. Tänk på ryggsäcken hon kan bära utan att du vet något. Ju äldre man blir desto tyngre vikter få hon släpa på.

Tänk på krig. 
Trauma.
Övergrepp.
Skuld.
Depression.
Ångest.
Sorg.
Saknad.
Otillräcklighet.

Innan man sätter egna ord på människan man möter. Tänk på dig själv. Är du förtjänad att bli dömd av andras ögon som aldrig känt dig. 

Skulle du tycka om dig själv om ni möttes. Skulle du döma ut dig själv för hur du ser ut.

Fördömande tankar är så lätta.
Förstående så mycket bättre. 

Ge din empati lite plats i ditt sinne.
Jag behöver också träna på det. Men ibland behövs en påminnelse om att våra tankar inte är sanningen om någon annan. 

Vi är aldrig våra tankar.

Någon annan är det definitivt inte. 

1 kommentar:

Lämna gärna en kommentar & lite pepp! Ju fler soldater desto starkare krigare!
Kram